Storytel Recension

Storytel är en digitalt baserad streamingtjänst där du kan lyssna på vilken ljudbok du vill i din mobil, surfplatta eller läsplatta. Storytel har ett avtal med majoriteten av alla förlag som finns i Sverige och har därför tillgång till varenda titel så fort de kommit ut i butik. Du kan lyssna på allt ifrån gamla klassiker såsom "Jane Eyre" till sprillans nya lanseringar. Tjänsten baseras på att du startar upp ett abonnemang som betalas månadsvis. Vid sidan av ljudböckerna erbjuder Storytel också e-böcker samt deras egentryckta böcker under fliken Storyside. Det är enkelt, tryggt och lättförståeligt att använda sig av ljudboksappen Storytel.

Företaget Storytel grundades först år 2005 av en man som heter Jon Hauksson samt en man som heter Jonas Tellander. Jon arbetar som systemarkitekt och chefsutvecklare på företaget och Jonas har titeln som VD. De båda männen kände att det saknades en riktigt bra app för att lyssna på ljudböcker i till alla enheter, därav uppkom idén att skapa en egen. Från början hette appen Bokilur, men två år senare bestämde sig affärskompanjonerna för att byta namn. De bytte då namn på företaget till Storytel, för att kunna gynna företaget en internationell spridning. Storytel är i dagsläget Nordens största ljudbokstjänst och går även att lyssna på i Polen och Nederländerna.

Storytel abonnemang

Att lyssna på ljudböcker eller att läsa e-böcker är både smidigt och enkelt att göra i telefonen, den brukar vara en ständig följeslagare. För att börja bläddra bland tusentals titlar laddar du enkelt ned appen i din Appstore alternativt Google Play-butik. Efter detta startar du upp ditt abonnemang, där det finns massor av olika alternativ att välja på. Abonnemanget bygger på samma upplägg som Spotify, om det är något du är bekant med. När du registrerar dig så betalas ditt abonnemang månadsvis och för den valda summan kan du lyssna oavbrutet när du vill och var du vill.

Det finns olika alternativ att välja på när det kommer till abonnemang hos Storytel. Dels kan du välja det abonnemang som heter "Unlimited", detta alternativ kostar 169 kronor i månaden och inleds med en 14 dagars provperiod. Du får då tillgång till ett konto, kidsmode, offline-läge samt obegränsad lyssning. Är ni fler som vill lyssna kan ni istället välja abonnemanget "Family", detta alternativ kostar istället 209 kronor i månaden och erbjuder samma sak som alternativ ett, förutom att du nu har två konton tillgängliga inom samma abonnemang. Du kan också välja "Family plus", där samma förmåner ingår men med tre tillgängliga konton. Detta alternativ kostar 259 kronor i månaden.

Betalningsalternativ

När du bestämt dig för vilket av det tre alternativen är det dags att registrera ett konto. Om du har valt abonnemanget "Unlimited" kommer du att bli erbjuden 14 dagar att prova på appen helt gratis. Du kan under provperioden ladda hem ljudböcker och lyssna på dem utan någon som helst kostnad eller krav på att du sedan måste binda dig till ett abonnemang. Du blir dock ombedd att fylla i dina kortuppgifter redan vid din provperiod, detta för att debiteringen ska kunna ske löpande efter provperioden, helt utan krångel tills dess att du säger upp abonnemanget. Debiteringen sker var 30:e dag om du inte väljer att betala halvårsvis istället.

På din egen sida sköts all betalning. Du betalar alltid ditt abonnemang med kort och endast VISA samt Mastercard accepteras. Det beror på att Storytel inte erbjuder några andra betalsätt än dessa i nuläget. Kontoavgiften debiteras varje månad från ditt kontokort, därför är det viktigt att kontokortet alltid har pengar, alltid är öppet för internetköp samt alltid är giltigt när det är dags för förnyelse av ditt valda abonnemang. Om det skulle saknas pengar eller om det uppstår andra problem med ditt konto kommer Storytel att skicka ut ett automatiskt mejl om att det är dags för ny debitering och att de behöver din hjälp.

Storytel utbud

Storytel erbjuder hundratusentals böcker på både svenska, engelska, finska och danska. Du kan använda appen både för att lyssna på ljudböcker, men också för att läsa e-böcker på samtliga av ovannämnda språk. Det är enkelt att hitta den bok du söker efter eftersom böckerna är kategoriserade efter genre, utgivningsår, författare samt titel. Kategorierna som går att välja på sidan är bland annat romaner, deckare, historia och romance. Tack vare att Storytel har samarbeten med nästan alla Sveriges förlag är utbudet så pass brett att det gjort appen till Nordens största. Du hittar det allra nyaste som släppts, men också gamla godingar.

Säga upp abonnemang

Om du av någon anledning inte längre vill ha kvar ditt abonnemang hos Storytel kan du säga upp det när som helst. Det gör du genom att logga in på www.storytel.se. Klicka dig sedan in på "mina sidor" och fortsätt sedan till fliken "mitt konto". På den personliga kontosidan kommer du att hitta en knapp där du kan säga upp abonnemanget. När du klickar på denna knapp förs du vidare till nästa sida där du skall bekräfta din uppsägning. När du bekräftat uppsägningen kommer du att få ett mejl med dina uppsägningsuppgifter. Det är alltid bra att spara detta mejl om ett missförstånd skulle uppstå.

Eftersom abonnemangen på Storytel är löpande så kommer du att debiteras månadsvis tills du själv säger upp abonnemanget. Storytel erbjuder inga pengar eller kreditering tillbaka om du säger upp ditt abonnemang strax efter en ny påbörjad månad. Tänk också på att ditt abonnemang inte kommer att sägas upp per automatik enbart för att du inte lyssnar eller läser aktivt. Det kommer inte heller att sägas upp för att du inte betalar dina fakturor och inte heller om du raderar appen utan att säga upp abonnemanget. Notera att du alltid får lyssna och läsa klart för den summan du debiterats.

Fördelar och nackdelar med Storytel

Storytel har flera bra egenskaper, då appen i sig både är smidig och lätt att hitta i. Böckerna är indelade i kategorier för din enkelhets skull. Storytel är också billig att använda, från 169 kronor i månaden. Det är ett bra pris i förhållande till det breda utbud som appen bjuder på. Dessutom finns det tre olika abonnemang vilket gör att hela familjen kan lyssna samtidigt på max tre olika enheter. Positivt är att appen erbjuder 14 dagars provperiod för dig som är nyfiken men inte har bestämt dig för vilket abonnemang ännu. Storytel erbjuder både ljudböcker och e-böcker och appen känner av vart du är och vad som passar.

Nackdelar med Storytel är att många användare upplever att det är svårt att komma i kontakt med kundtjänst om något skulle krångla. Det är bra service, men tar alldeles för lång tid att få svar på främst akuta ärenden. En annan negativ egenskap med Storytel är att i familjeabonnemangen kan enbart max tre personer dela konto och lyssna från tre olika enheter samtidigt. Det är dåligt eftersom konkurrenter erbjuder upp till fem personer på ett konto och dessutom för ett billigare pris. Det är också tråkigt att du inte kan läsa e-böcker eller spara böcker i ett offline-läge med en Windows tablet eller PC.

Storytel rabattkoder och erbjudanden

Storytel erbjuder både rabattkoder och erbjudanden lite titt som tätt, men deras erbjudande som alltid består är en 14 dagars provperiod. Provperioden gäller enbart abonnemanget "Unlimited" som kostar 169 kronor i ordinarie pris. Du får 14 kostnadsfria dagar innan du börjar debiteras, något som är perfekt om du är ny användare och vill testa på nya ljudböcker. När du ska ta del av dina 14 fria dagar kommer du att behöva fylla i dina kortuppgifter, men detta är inget som kommer att dras förrän dina 14 dagar tagit slut. Du kan avsluta abonnemanget när som helst under dessa dagar om du inte vill fortsätta abonnemanget.

Utöver denna tvåveckorsperiod, som är kostnadsfri, så har Storytel en rad andra rabatter och erbjudanden. Dels får du som innehavare av mecenat och studentkort rabatter relativt ofta. Dessa rabatter innebär i majoriteten av alla fall att din kostnadsfria period förlängs. Istället för att lyssna 14 dagar gratis så får du hela 30 dagar gratis innan du blir debiterad för ditt abonnemang. Samma erbjudande gäller även för seniorer över 65 års ålder. Utöver studentrabatter så syns Storytel ofta i sociala medier i samband med företag eller profiler där rabattkoder ges ut. Även i dessa fall är det förlängda gratisperioder som erbjuds.

Sammanfattning

Storytel är en app för Iphone och Android, där du kan lyssna på ljudböcker samt läsa e-böcker. Appen grundades år 2005 av Jon Hauksson samt Jonas Tellander. Jon arbetar som systemarkitekt och chefsutvecklare medan Jonas är VD. Företaget hette från början Bokilur, men efter att affärsmännen insett att de ville utöka internationellt bytte de namn till Storytel. Det är enkelt att registrera sig hos Storytel och det finns tre olika typer av abonnemang att välja på beroende på hur många som vill dela konto. Abonnemangen kostar allt ifrån 169 kronor i månaden till 259 kronor i månaden. Betalningen sker via ditt kontokort som du har registrerat på din sida.

Storytel har ett bra avtal med majoriteten av Sveriges alla bokförlag vilket gör att utbudet är det bredaste i Norden. Du kan hitta allt ifrån gamla klassiker till nylanserade utgåvor. Appen erbjuder hundratusentals böcker på fyra olika språk och alla böcker är enkla att hitta tack vare tydliga kategorier. Du kan säga upp ditt abonnemang när du vill hos Storytel genom ett enkelt knapptryck på "mitt konto". Fördelaktigt är att appen erbjuder en 14 dagars provperiod där du får lyssna helt kostnadsfritt innan du börjar debiteras. Det är även möjligt att ladda ned böcker och ljudfiler så att de går att lyssna offline. Vi ger den betyg 3 av 5.