Processen
Lyssna gratis här:
Nextory
Gratis 30 dagar
BookBeat
Gratis 14 dagar

Processen

Josef K är anspråkslös banktjänsteman vars liv blir satt ur balans när han på sin trettionde födelsedag blir häktad av två män som varken berättar vilket brott han begått, eller vem som anklagar honom. Han tillåts att leva fri och att arbeta som vanligt, men kallas ofta till förhör. Instruktionerna han får är vart och vilken dag förhören sker, men inte vilken sal eller tid. När han anländer blir han tillrättavisad för sitt dröjsmål och förargar församlingen när han påpekar absurditeten i situationen.

Det följande månaderna försöker Josef få klarhet i vilket brott han blivit anklagad för och försöker förgäves att förvärva hjälp från advokater och människor med anknytning till rättsväsendet. Han leds i en hopplös labyrint av förvirring och otydlighet, där de jurister som tilldelats honom inte hjälper honom, där råd är alltför kryptiska att förstå och kvinnor spontant förför honom. Efter att ett år har passerad vet Josef fortfarande inte vilket brott han anklagats för när två män anländer för att avrätta honom.

En av Franz Kafkas främsta romaner

Processen anses vara en av Franz Kafkas främsta romaner och är en typisk roman i Kafkas surrealistiska skrivstil. Bokens handling är drömlik och med stor möjlighet till individuell tolkning. Ett återkommande tema i boken är karaktärer som inte förstår hur verkligheten fungerar och vilka regler som styr deras liv. Varje steg som Josef K tar i sin strävan ter sig logiskt för honom själv, men får aldrig det utslag som karaktären eller vi som läsare förväntar oss av hans omgivning.

Lyssna på Processen gratis

Om du inte tagit dig tid att läsa detta mästerverk av tyske författaren Kafka är det hög tid att du sätter dig in i Processen för att utforska den mardrömslika bilden av extrem byråkrati och expressionism som kännetecknar den. På Nextory och BookBeats kan du nu lyssna på ljudboken gratis under en begränsad tid. Boken är uppläst av Anja Lundqvist med en lästid på 1 timme och 51 minuter. Perfekt lyssning för några dagars pendlande fram till och tillbaka till jobbet.

Lyssna gratis här:
Nextory
BookBeat