Mofibo

Du som börjat lyssna på ljudböcker först under de senare åren kanske inte känner igen namnet Mofibo och det finns en anledning till det. Mofibo är en ljudboksapp som startades i Danmark under 2013 och redan från starten blev tjänsten snabbt populär hos ljudbokslyssnare i Danmark. Den blev också populär i Sverige där tjänsten med svenska ljudböcker växte snabbt. Mofibo grundades av entreprenören Morten Strunge, som förutom ljudbokstjänsten har varit med och startat den danska mobiloperatören Onefone.

När Mofibo startades var det för att tillgängliggöra böcker för en bredare publik och för erbjuda böcker till personer som föredrar att lyssna snarare än att läsa sina böcker i sin smartphone eller surfplatta. Den här affärsidén har anammats av flera företag som idag erbjuder samma sak. Det har lett till att Mofibo numera inte finns kvar som en separat app i Sverige eftersom företaget bakom den svenska ljudbokstjänsten Storytel 2016 köpte upp Mofibo.

Uppköpet av Storytel

Det var alltså under 2016 som Storytel köpte upp Mofibo och tjänstens titlar gavs i Sverige efter uppköpet ut under Storytels varumärke. Mofibo köptes för en summa av 125 miljoner kronor och gjorde att Storytel kunde öka antalet nya betalande abonnemangskunder med 40 000. Förutom att förvärva Mofibos svenska kunder fick företaget en väg in på den danska marknaden, och i och med köpet blev Storytel den största aktören på den danska marknaden för ljud- och e-böcker.

Finns kvar i Danmark

Under en tid fanns båda varumärkena i Danmark, men numera har de både plattformarna slagits ihop under Mofibos varumärke. Det innebär att Mofibo lever vidare i Danmark trots uppköpet och Storytel som varumärke inte finns kvar i Danmark, utan har inkluderats i den danska plattformen. Enligt Storytel själva var detta en åtgärd för att kombinera Storytels tekniska kompetens med Mofibos starka varumärke i Danmark. Mofibo erbjuder precis som Storytel i Sverige flera abonnemang beroende på hur många användarkonton du eller din familj behöver.