Min fantastiska väninna
Lyssna gratis här:
Nextory
Gratis 30 dagar
BookBeat
Gratis 14 dagar

Min fantastiska väninna

Min fantastiska väninna är den första delen i den välkända Neapelkvartetten som gjort stor succé världen över. Här träffar vi på de två vännerna Elena Greco och Lila Cerullo och följer deras uppväxt i den italienska staden Neapel i efterkrigstiden. Deras vardag kantas av våld, fattigdom och ett samhälle där avrättningar är enkla att rättfärdiga. De två flickorna växer upp tillsammans och trots en del rivalitet mellan dem har de alltid varandras rygg.

Ledaren bland de två är Lila. Hon är orädd, kvicktänkt och har en vass tunga. När hon visar sig vara bättre än Elena i skolan - och dessutom helt självlärd - uppstår en spricka mellan dem som lämnar en törn i deras vänskap. Lila kommer dock från en analfabetisk familj och vid ung ålder tas hon ur skolan för att jobba i pappans skomakarbutik. Vid 16 års ålder blir hon bortgift och Elena blir den som fortsätter till högre studier med fina lovord från läraren.

En del av fyra

Författaren bakom Min fantastiska väninna är italienska Elena Ferrante, själv född i Neapel. Namnet är dock en pseudonym, då författaren valt att hålla sitt riktiga namn hemligt. Boken ingår i en samling av fyra böcker, där den första delen utspelar sig under Elena och Lilas barndom och tonår. Följande böcker beskriver ungdomsåren, åren mitt i livet och slutligen medelåldern och åldrandet. Det är faktiskt där som Min fantastiska väninna tar sin början, i övre sextioårsåldern med en försvunnen Lila.

Lyssna på Min fantastiska väninna gratis

Min fantastiska väninna finns att lyssna på som ljudbok gratis via Nextory och BookBeat. Under en begränsad tid erbjuder båda tjänsterna dig att lyssna på denna bok (och tusentals andra) utan extra kostnad. När gratisperioden är över kan du välja att fortsätta använda appen till en förmånlig månadskostnad eller avsluta medlemskapet - det är helt upp till dig. Min fantastiska väninna bjuder på 12 timmar och 15 minuters härlig lyssning och läses upp av Odile Nunes.

Lyssna gratis här:
Nextory
BookBeat