Kamomilla stad
Lyssna gratis här:
Nextory
Gratis 30 dagar
BookBeat
Gratis 14 dagar

Kamomilla stad

Klassikern Folk och rövare i Kamomilla stad av den norske författaren Thorbjörn Egner är lika uppskattad idag som när boken gavs ut för första gången 1955. Huvudkaraktärerna är de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som planerar att dra ut på rövarstråt. Barnboken utspelar sig i den fiktiva staden Kamomilla, en trevlig ort som är både avlägsen och fridsam. Inga bilar finns i staden, men däremot har de en spårvagnslinje som alltid tar en minut, vart du än vill åka.

Utanför stadskärnan bor de tre rövarna med sitt tama lejon och de skapar en viss oro bland övriga invånare. Kasper, Jesper och Jonatan är inte elaka, men de stjäl saker de behöver. En dag blir de arresterade av stadens poliskonstapel Bastian och sätts i fängelset, men blir väl behandlade. De lyckas också bli stadens hjältar då de släcker en brand och i och med det räddar den gamle mannen Tobias. Men vad händer egentligen efter fängelsedomen? Har de kommit på nya tankar?

Musikalisk berättelse

Kamomilla stad är en musikalisk berättelse och innehåller ett flertal sånger. Många är vi som minns texten och melodin till "Nu drar vi ut på rövarstråt". Samtliga sånger i boken är skrivna av författaren själv, utom Barberarvisan som skrevs tillsammans med Bjarne Amdahl. Även i Sverige gavs boken ut år 1955 efter en översättning av Håkan Norlén och Ulf Peder Olrog. Musiken gavs ut på EP samma år och på en LP-skiva år 1975.

Lyssna på Kamomilla stad gratis

Tack vare tjänster som BookBeat och Nextory har du och dina barn möjlighet att lyssna på klassikern Kamomilla stad av Thorbjörn Egner kostnadsfritt. Båda tjänsterna erbjuder nämligen en gratis provperiod, helt utan bindningstid, för nya medlemmar. Lyssna från valfri enhet och ladda gärna ner deras app till Android eller iOS om du främst vill lyssna via din mobiltelefon. Längden på ljudboken är 1 timme och 18 minuter och uppläsare är duktiga Hasse Alfredsson.

Lyssna gratis här:
Nextory
BookBeat