Den som stannar, den som går
Lyssna gratis här:
Nextory
Gratis 30 dagar
BookBeat
Gratis 14 dagar

Den som stannar, den som går

Den som stannar, den som går är författarinnan Elena Ferrantes tredje del i serien Neapelkvartetten. I bokserien får vi följa de två italienska kvinnorna Elena och Lila från 1950-talet fram till nutid. Den som stannar, den som går utspelar sig under 1970-talet i Neapel, Italien. Elena Ferrante har både hyllats och kritiserats för denna kontroversiella bokserie. I Den som stannar, den som går fortsätter hon att kritisera samhället och utmana läsaren om vad som är rätt och vad som är fel.

Elena Ferrante beskriver två kvinnor som växer upp i de fattigaste delarna av Neapel, och som får kämpa sig fram. Bokens Elena har precis gett ut sin allra första roman, flyttat till Florens och därmed genomgått en stor klassresa. Allt detta medan Lila sliter i ett charkuteri hemma i Neapel, utstår sexuella trakasserier och ensam tar hand om sin son. När de två huvudpersonerna träffas är Lila syrlig och nedlåtande, men de blir snart varandras bästa vänner.

Handling

Elena och Lila brottas med patriarkalismen och förtrycket, men också med sina egna tankar och sitt egna handlande. Elena skäms för att ha upplevt njutning när hon blivit våldtagen, medan Lila medvetet besöker och provocerar sin före detta make tills han misshandlar henne återigen. De båda vill besegra patriarkatet men de fortsätter ändå att upprätthålla det. Som läsare är det ibland svårt att ömka huvudpersonerna. Det är här författarinnan Ferrante är kontroversiell, men hon framhåller tydligt att offret aldrig ska beskyllas och skambeläggas.

Lyssna på "Den som stannar, den som går" gratis

Kritikerrosade Den som stannar, den som går av Elena Ferrante har fått höga betyg av läsarna. Nu finns den även att tillgå som ljudbok och du kan lyssna på den helt gratis genom apparna BookBeat och Nextory. Ljudboken är översatt från italienska till svenska av Johanna Hedenberg och den läses av skådespelaren och radioprofilen Odile Nunes. Den som stannar, den som går har en total uppläsningstid på 15 timmar och 34 minuter.

Lyssna gratis här:
Nextory
BookBeat