Brott och straff
Lyssna gratis här:
Nextory
Gratis 30 dagar
BookBeat
Gratis 14 dagar

Brott och straff

I en liten lägenhet i St. Petersburg vältrar sig den utfattiga studenten Rodion Romanovich Raskolnikov i självömkan och tvångsmässiga tankar om att rånmörda en gammal pantlånare. I misär och desperation övertalar han sig själv till en filosofi där han rationaliserar att de utomordentliga människorna i världen har rätt att begå brott. Efter en rad olyckliga händelser, och insikten av sin egen oförmögen att göra skillnad, drivs han till att ta sin yxa och bege sig till den gamla kvinnan.

Efter mordet på den gamla kvinnan faller Raskolnikov in i en spiral av skuldkänslor och paranoia. Han blir övertygad om att polismännen som utreder kvinnans död vet om att det är han som ligger bakom, samtidigt som hans familj och vänner uppenbarar sig i hans liv för att återknyta kontakt. Tyngd av sin rationella rädsla för att bli påkommen, sina skuldkänslor för själva mordet och en växande kärleksrelation till en prostituerad, blir Raskolnikov tvungen att konfrontera sig själv och sina handlingar.

Teman i boken

I sin bok Brott och straff målar Dostojevskij upp en varning för de radikala slutsatserna som okontrollerad utilitarism och rationalism kan leda till, såsom moraliska resonemang som tillåter, och till och med tilltalar individen att utföra brott mot sina medmänniskor. Huvudkaraktären är en karaktär med två särskilda drag som står i motsatts mot varandra, vid ett tillfälle kan han vara varm och medkännande, och i nästa stund kall och antisocial. Han resonerar sig till mord och agerar impulsivt.

Lyssna på Brott och straff gratis

Denna klassiker skriven av Fjodor Dostojevskij år 1866 är en av det viktigaste litterära verken som skrivits. Den har kallats för världens mest berömda roman och om du inte har läst den är det ett perfekt tillfälle att lyssna på ljudboken. På Nextory och BookBeat kan du just nu lyssna på boken gratis under en begränsad tid. Boken är uppläst av Gert Lundstedt och har en speltid på hela 29 timmar och 29 minuter.

Lyssna gratis här:
Nextory
BookBeat