Bokus Play
App Store-betyg: 4,2 av 5
Vårt betyg:
Antal enheter: 1
Operativsystem:
Lyssna offline
Familjeabonnemang:
Pris per månad: 79-139 kr
Prova Bokus Play gratis

Bokus Play Recension

Historien om Bokus Play

Bokus är en bokhandel på nätet som funnits länge. Den startades i Lund 1997 av Ernst Malmsten och Kajsa Leander och året efter köptes bokhandeln upp av KF Media. Redan då var nätbokhandeln en av världens tredje största nätbokhandlar. År 2000 köpte en tysk mediekoncern upp halva företaget för att år 2002 sälja tillbaka sin halva. Bokus tog också över Akademibokhandelns internethandel och några år senare tog de även över Exlibris.se och deras butiker i Stockholm, Bokus har trots det inga vanliga fysiska affärer och företaget finns lite utspritt i landet, huvudkontoret ligger i Stockholm, It-avdelningen i Malmö och lagret finns i Falun.

Bokus ingår i Bokhandelsgruppen som ägs av Volati AB, men har också varit helägt av Akademibokhandeln. I början såldes bara vanliga böcker men under 2011 startade Bokus en stor satsning på e-böcker. För att tillgängliggöra e-böcker och ljudböcker lanserades e-bokhandeln Dito med tillhörande app, för både smartphones och läsplattor. 2018 startades den smarta streamingtjänsten Bokus Play för mp3 ljudböcker. Med Bokus Play kan du lyssna på din streamade eller nedladdade ljudbok i din mobiltelefon eller på någon annan mobil enhet, du kan också skapa egna sorterade boklistor med dina favoritböcker, något som inte går i många andra ljudboksappar.

Bokus Play abonnemang och betalningsalternativ

Bokus Play har två typer av abonnemang, Bas och Premium. I Bas-abonnemanget ingår en ljudbok per månad, en så kallad bokkredit, och du kan alltid provlyssna på den bok man valt i 30 minuter. Det är en jättebra möjlighet för på det sättet får du en uppfattning om ifall du valt rätt bok. Om du under en period inte lyssnar så mycket kan du välja att spara dina bokkrediter, men inte fler än 12 stycken. Bas-abonnemanget kostar 79 kronor i månaden. Premium kostar 139 kronor i månaden och är den andra abonnemangstypen som passar dig som lyssnar ofta, du har nämligen fri tillgång till obegränsad lyssning.

Abonnemanget i Bokus Play betalar du genom automatisk dragning från det betalkort du angivit vid registreringen av ditt konto. Dragningen sker en gång i månaden. Du kan också skifta mellan abonnemangstyperna när det passar dig, har du till exempel valt Premium och betalat för en månad och efter någon vecka vill byta till Bas, så ändrar du bara enkelt i din mobil eller på bokus.com. Det är en bra funktion som låter dig själv välja om du vill lyssna mer eller mindre under någon period. En annan bra funktion är att du kan välja att helt pausa abonnemanget i 30 dagar.

Utbud

I Bokus Play kan du välja mellan massor, för att inte säga tusentals eller kanske ännu fler, olika ljudböcker. Det är lätt att navigera i appen och söka ljudböcker efter kategori och det finns många olika kategorier, allt från barn och tonår till familj, psykologi och deckare. Vi skulle säga att det finns någonting för alla hos Bokus Play. Utbudet ökar dessutom hela tiden och vilken kategori av böcker du än söker bör det inte vara något problem. Det finns alla möjliga kategorier av ljudböcker och både nya varianter och äldre klassiska titlar. Det är ett utbud som passar hela familjen.

När det gäller utbudet av böcker på andra språk än svenska och engelska är utbudet något mindre än andra ljudbokstjänster, men det finns ljudböcker på andra språk än svenska, till exempel franska, engelska och tyska men även om du letar efter ljudböcker på lite mer ovanliga språk som till exempel hindi eller nygrekiska så finns det här även om det är betydligt färre än de svenska och engelska titlarna. Hos Bokus Play får du också, till skillnad från hos många andra ljudbokstjänster, tillgång till de nyaste boktitlarna redan på det billigare abonnemanget. Det är en riktigt stor fördel i utbudet.

Säga upp Bokus Play

Om jag tecknar ett abonnemang hos Bokus Play och bestämmer mig för att avsluta det, vad gäller då? Det räcker inte att du bara avslutar eller tar bort ditt konto, du behöver aktivt logga in på Bokus Play och avsluta abonnemanget via knappen avsluta abonnemang på Mina Sidor eller också behöver du ta kontakt med kundtjänst. Om du säger upp abonnemanget mitt i en betalningsperiod kommer du att ha tillgång till tjänsten månaden ut, så du måste se till att senast dagen innan en ny betalningsperiod påbörjas säga upp ditt abonnemang. Du har alltså ingen uppsägningstid på abonnemanget hos Bokus Play.

Fördelar med Bokus Play

Det finns gott om fördelar med Bokus ljudbokstjänst Bokus Play. Att på ett enkelt sätt kunna lyssna på en bra ljudbok precis när det passar dig är såklart den viktigaste delen, men det kan du göra på de flesta ljudboktjänsterna. När det gäller själva abonnemanget är fördelarna, som tidigare nämnts : Möjlighet att pausa abonnemanget, möjlighet att byta mellan de två befintliga abonnemangen, ingen uppsägningstid och framförallt är priset helt okej för båda abonnemangsvarianterna. Du som användare av Bokus Play får också en hel del bra rabatter och andra erbjudanden som kan användas både på Bokus men även på Akademibokhandeln.

Fler fördelar med Bokus Play är att appen är lätt att hantera, tydlig och enkel. Här kan du till exempel i abonnemanget Bas provlyssna på din valda bok i 30 minuter för att avgöra om det är en bok du vill använda din bokkredit på, vilket är en bra möjlighet. Att du varje månad får din bokkredit är ju att likställa med att du för dina 79 kronor i månaden får en bok, det innebär att du alltid kommer att ha minst en bok att lyssna på varje månad. Även faktumet att du kan spara din bokkredit om du en månad inte hinner med att lyssna på någonting är toppen.

Nackdelar med Bokus Play

Såklart finns det även nackdelar med Bokus Play som det gör med de flesta andra ljudbokstjänsterna. Det finns till exempel inget familjeabonnemang där ni tillsammans i familjen kan dela, du kan inte heller teckna ett specifikt barnabonnemang.Priset är en fördel, men kan samtidigt var en ganska stor nackdel då det blir ganska dyrt om ni är en hel familj som vill lyssna på ljudböcker. Abonnemanget kan du teckna i appen, men inte om du har IOS-enheter, då måste det göras via hemsidan. Det kan också upplevas som en nackdel att du måste ange dina kortuppgifter även om du bara vill nyttja den kostnadsfria provperioden.

Så, hur bra fungerar själva appen då? Även om den fungerar ganska bra generellt så är den lite sämre på IOS-enheter än på Android. Många användare upplever också att appen inte kommer ihåg var i boken du slutade lyssna och att det på så sätt blir svårt att hitta tillbaka. Vid inkommande händelser på telefonen som ger en notifiering, till exempel inkommande SMS eller mejl, avbryts lyssningen och du måste aktivt trycka på play igen.I Bokus Play saknas också möjligheten att kunna köpa och läsa e-böcker, i en app som hanterar digitala böcker borde det vara en självklarhet att även kunna läsa e-böcker

Bokus Play rabattkoder och erbjudanden

Det finns också självklart en möjlighet att prova appen kostnadsfritt för att se om den passar dig. Du tecknar helt enkelt ett abonnemang och väljer då den typen du helst skulle vilja ha, Bas eller Premium. Vid tecknandet ingår en gratis provperiod på 14 dagar. Du behöver skapa en användare och fylla i dina kontokortsuppgifter, detta för att ditt abonnemang automatiskt övergår till ett vanlig efter provperioden är över. Det innebär att du, om du inte vill fortsätta med tjänsten, senast dagen innan provperioden är slut måste säga upp den. Annars kommer du automatiskt att få betala kostnaden för ditt abonnemang nästkommande månad.

Du kan inte använda använda Bokus presentkort eller kampanjkod till Bokus Play och det känns som en dålig lösning. Jag tror att många skulle önska att denna möjlighet fanns eftersom ljudböcker blir allt populärare och ett presentkort är en populär gåva. Däremot får du som användare av Bokus Play 5 procent rabatt och fri frakt på Bokus och Akademibokhandeln, denna rabatt kan du enkelt aktivera genom att logga in på Bokus Play och gå till mina sidor. Där hittar du en länk, "Aktivera mina förmåner hos Akademibokhandeln" och när du klickar på den aktiveras rabatten. Rabatten gäller dock inte på e-böcker eller ljudböcker.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är Bokus Play den billigaste av de större ljudbokstjänsterna, åtminstone så länge du är ensam om att använda den. Du får ganska mycket för pengarna även om du väljer det billigaste abonnemanget Bas. Abonnemangsavtalet är bra, att du har frihet att dels prova hela tjänsten gratis i 14 dagar men även att du fritt kan byta abonnemangstyp och att du dessutom inte har någon uppsägningstid eller bindningstid. När det gäller funktion så är appen lite mer än okej, det är inte bra att en del upplever störningar men i det stora hela tycker vi att det fungerar bra.

Många av problemen i appen har åtgärdats och möjligheten att läsa och köpa e-böcker är något som finns med i planen enligt Bokus. Om de också lyckas få samtliga funktioner som till exempel registrering och att appen fungerar lika bra på alla plattformar skulle vi ge den ett högre betyg. Som den är idag upplever vi att priset och möjligheten att skapa listor är det som skiljer den från de andra ljudbokstjänsterna. Vi tycker att Bokus Play är värd betyget 4 av 5 möjliga och det är främst med tanke på abonnemangsvillkoren och det faktum att appen är lätt att förstå och navigera i.