Audiobooks Recension

Om Audiobooks.com

Den minst sagt generiskt döpta ljudboksappen"Audiobooks.com" är sedan 2017 en del av ljudboksgiganten RBMedias massiva utbud. RBMedia beskriver sig själva som "en ledare inom talat ljudinnehåll och digital mediadistribution", och äger utöver Audiobooks.com varumärken som "Recorder Books", "Christian Audio", "Gildan Media", och "Kalorama Audio". RBMedia beskriver Audiobooks.com som en av deras "teknologi-plattformar". Audiobooks.com var ursprungligen ett kanadensiskt företag som grundades år 2011, men har på dem två korta åren sedan RBMedias uppköp lyckats nå ut till en global publik. Redan i oktober 2017 gjorde appen sin EU-debut i Storbritannien, blotta sju månader efter uppköpet.

Medan appen stoltserar med ett utbud på över 150 000 böcker och 700 000 podcasts, är tillgängligheten regionalt begränsad. I klarspråk har tjänsten helt enkelt inte alltid samma rättigheter för sina verk olika nationer emellan, som exempel kan en ljudbok vara tillgänglig i USA men inte i Sverige. Huruvida en bok verkligen är tillgänglig kan därför vara någorlunda grumligt. För att inte nämna hur motvilliga RBMedia tycks vara när det kommer till att redogöra i klarspråk hur appen de erbjuder faktiskt fungerar. Appens hemsida tar en hel del kreativa friheter i sitt språkbruk, och den kritiska responsen har därför varit polariserande.

Audiobooks abonnemang

Audiobooks erbjuder appen i samband med en prenumerationstjänst. Abonnemanget är månatligt och omfattar en summa på 14.99 USD, eller cirka 145 svenska kronor. Medan appen är gratis att ladda ner, är urvalet av böcker som faktiskt är tillgängliga utan en prenumeration begränsat till cirka 8 000 ljudböcker. Utöver detta marknadsför RBMedia appen utan några som helst skrupler, med allt mellan vilseledande budskap om två gratisböcker i månaden, till det tidigare nämnda utbudet på 150 000 böcker, som då givetvis varken är fullständigt tillgängligt internationellt, eller för den delen gratis. Appen är alltså i strikt mening mer en betaltjänst än en gratisapp.

<h2>Audiobooks Utbud</h2> Även tillgängligheten till utbudet är något vilseledande. Utbudet är grundat i ett valutasystem. Varje månad mottar kunden en kredit i detta system, vilken den kan utnyttja för att lyssna på en bok. För att lyssna på fler böcker den månaden måste kunden utnyttja riktiga pengar för att köpa fler krediter. Om du skaffar dig ett abonnemang hos Audiobooks får du alltså i verkligheten enbart tillgång till en ljudbok i månaden från deras utbud. Om du vill ha mer, får du lov att betala mer. För att tillgå hela biblioteket krävs det alltså 12 500 års lojalitet, eller 1.8 miljoner kronor.

Audiobooks för svenska användare

Den absolut överväldigande majoriteten av Audiobooks utbud är engelskspråkigt. För den vars bekantskap med ljudboksappar är grundad i svenska alternativ som Nextory och BookBeat, och som är i jakt på en upplevelse av samma kaliber, ger Audiobooks ytterst lite valuta för pengarna. I klarspråk är det helt enkelt en förhållandevis snäv andel av den svenska befolkningen som Audiobooks verkligen är tilltalande för, då man mer eller mindre måste ha ett intresse för internationell litteratur, besitta en hög nivå av engelsk hörförståelse, och tycka om ljudböcker för att verkligen få värde från applikationen.

Betalningsalternativ

Audiobooks erbjuder sina kunder ett rikt utbud av betalningsalternativ. Som kund har du möjligheten att betala via tjänsten PayPal, vilket är ett av de säkraste alternativen för onlinebetalningar, men även via konventionell kortbetalning. Audiobooks accepterar följande märken på kort: VISA, Mastercard, American Express, JCB, och Discover. Kort och gott visar Audiobooks utbud av betalningsalternativ att företaget är väletablerat, professionellt och erkänt. Även om de emellertid utnyttjar mindre konsumentvänliga metoder är de ett riktigt företag som går att hålla ansvarigt om de skulle missköta sig. Skulle du vilja pröva en prenumeration hos Audiobooks, behöver du inte oroa dig.

Säga upp Audiobooks

Så länge du väljer att göra det från appens hemsida och inte självaste appen, är det enkelt att säga upp sin prenumeration till Audiobooks. Du behöver bara besöka https://www.audiobooks.com/ och klicka på "Login", sedan "My Account", och slutligen skrolla ner tills du ser knappen "Cancel my subscribtion" (och trycka på den). Med det sagt är det givetvis oerhört anmärkningsvärt att en app som mer eller mindre fullständigt förlitar sig på en prenumeration, inte tillåter sina kunder att avbryta denna prenumeration från självaste appen när de vill. Den funktionen bör finnas tillgänglig kan man tycka.

Fördelar med Audiobooks

Den främsta fördelen med Audiobooks är det faktum att dess gratisutbud inte rymmer en obetydlig mängd klassiker. För den som är intresserad av att få lyssna på engelska mästerverk i det utskick och språk de faktiskt skrevs i, är detta en rätt sällsynt och värdefull möjlighet. Utöver det är självaste applikationen väldigt elegant designad med ett intuitivt begripligt användargränssnitt, en utförlig kategorisering av utbudet, och snabb tillgång till innehållet. Applikationen är fullständigt fri från irriterande pop-ups och reklamavbrott, och är oerhört responsiv vid användning. Från ett strikt mjukvaruperspektiv är appen svår att slå.

Audiobooks utnyttjar även element som framstår vara lånade från sociala medier. Användaren har en egen profil som spårar mängden tid den har lyssnat, det finns möjlighet att "följa" författare, serier, och berättare, men kanske viktigast av allt är att allt är integrerat med appens recensionssystem. Alla användare har nämligen möjligheten att recensera och betygsätta ljudböcker de har lyssnat på, och dessa recensioner är offentligt tillgängliga för andra användare att "gilla", vilket resulterar i att det som regel finns välgrundade recensioner tillgängliga för ljudböcker man är nyfiken på. Oavsett vad man tycker om sociala medier är det onekligen användbart med recensioner.

Nackdelar med Audiobooks

Den främsta nackdelen med Audiobooks är bortom all tvivel faktumet att en prenumeration erbjuder väldigt lite värde för pengarna. Även om man nu kan argumentera att 145 kronor är ett rättvist pris för en ljudbok, är det omöjligt att ignorera faktumet att konkurrensen här är i en helt annan liga; granskar vi till exempel svenska Nextory, får du ju en obegränsad tillgång till hela utbudet för tio kronor mindre per månad. Såvida man inte är ute efter en väldigt, väldigt specifik ljudboksupplevelse erbjuder Audiobooks helt enkelt inte tillräckligt mycket i gentjänst för sitt pris.

Utöver det ger företaget ett ganska samvetslöst intryck. Hur väldesignad och användarvänlig appen än är framstår Audiobooks främsta syfte vara att vilseleda sina nya kunder och exploatera sina gamla. Det är bortom all tvivel ett lysande exempel på hur ett företag kan utnyttja ett professionellt, propert, och förtroendegivande intryck för att vilseleda mer naiva och mindre teknologikunniga konsumenter. Oavsett med vilken kvalitet företaget än levererar sina tjänster, kan man inte utnyttja dem utan att få en liten avsmak i munnen. Oavsett om det berör en själv eller inte, är Audiobooks en predatorisk app.

Rabattkoder och erbjudanden

För den som känner sig nyfiken på Audiobooks utbud, eller kanske bara känner behovet av att bilda sig sin egen uppfattning efter att ha läst recensionen, erbjuder Audiobooks en gratis pröva-på-period på 30 dagar i samband med att man skapar ett nytt konto och prenumererar på tjänsten. Man kan alltså få en kredit/bok helt gratis. Värt att komma ihåg är dock att appen kommer med ett alternativ för väldigt rask påfyllning av krediter påsatt. För den mindre teknologibekante är det värt att vara lite försiktig för att förhindra oväntade och oönskade utgifter.

Om man nu verkligen vill pressa ned priset mottar Audiobooks även rabattkoder, exakt hur man går tillväga för att få tag på dessa är framförallt genom att hålla ögonen öppna och vara tålmodig. Som regel dyker de upp i samband med kampanjer runt högtidligheter och årstidsövergångar, såsom från sommar till höst, eller fram mot julen. Är man riktigt desperat kan man givetvis kontakta företagets kundtjänst och uttrycka sina önskemål, mer ofta än inte har dem en bunt till hands för att locka kunder eller lägga plåster på såren för dem med klagomål.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Audiobooks en applikation och tjänst som gör vissa saker väldigt rätt, och vissa saker väldigt fel. Applikationen är ofta vilseledande när det kommer till att göra följande: Förmedla potentiella kunder om att appen huvudsakligen är en prenumerationstjänst, förmedla att denna prenumerationstjänst enbart ger kunden tillgång till en bok i månaden (med ytterligare kostnader för fler böcker), och förmedla att utbudet på böcker varierar mellan olika länder. Appen ger intrycket av att försöka utnyttja dem mest ekonomiskt gynnande metoderna från att vara både en prenumerationstjänst och en butik, för att helt enkelt mjölka sina kunder på så mycket pengar som möjligt.

Medan appen har ett av dem bästa användargränssnitten, är fri från reklam, och är rent generellt i alla avseenden ett exempel på utmärkt mjukvara, är appens innehåll och utbud så gott som fullständigt på engelska. Under förutsättningen att merparten av svenska ljudboksentusiaster är ute efter en ljudboksupplevelse på svenska, går det inte att rekommendera Audiobooks till en svensk publik. Audiobooks må erbjuda en 30 dagars pröva-på-period, men detta vägs upp av halvdolda avgifter. Av alla dessa anledningar får Audiobooks betyget 2 av 5. Audiobooks förtjänar enbart att rekommenderas som ett exempel på hur man gör en applikation användarvänlig.