Audible Recension

Audible är en ljudboksapp som grundades redan 1995 av Don Katz. Sedan 2008 äger dock internetjätten Amazon Audible, vilket också är en av anledningarna till att appen vuxit till att bli USA:s största app för ljudböcker. Tjänsten skiljer sig lite från svenska motsvarigheter, då du till en månadskostnad i form av ett abonnemang får lyssna på ett begränsat antal böcker hos Audible. Däremot får du behålla alla ljudböcker som du väljer att lyssna på hos dem. Du kan lyssna på Audibles böcker såväl via Android som iOS om du väljer att lyssna på telefonen.

Audible riktar sig främst till den nordamerikanska marknaden, men det går utmärkt att starta abonnemang och lyssna på böcker via dem även här i Sverige. Du behöver dock ett konto på Amazon för att göra det, men det är gratis och går snabbt att skapa ett sådant. Det här innebär att det i dagsläget inte finns några böcker på svenska hos dem och endast ett begränsat antal böcker finns på andra språk än engelska. Om du vill öva på din engelska eller överlag föredrar att lyssna på engelska böcker kan dock Audible vara ett bra alternativ för dig.

Audibles Abonnemang

I jämförelse med många av de svenska ljudboksapparna fungerar Audibles abonnemang på ett lite annorlunda sätt, du kan till exempel inte få obegränsad tillgång till böckerna där. Istället prenumererar du på så kallade polletter som du varje månad kan byta ut till valfri bok, oavsett vad den kostar att lyssna på i vanliga fall. Det finns tre abonnemangsformer: gold monthly (en pollett per månad), gold annual (12 polletter per år), platinum monthly (två polletter per månad) och platinum annual (24 polletter per år). En ljudbok "kostar" en pollett, så platinum-alternativet passar med andra ord dig som vill lyssna mer.

Förutom detta får du, oavsett abonnemangsform, tillgång till två Audible originals per månad. Detta är böcker som är producerade av Audible. Du får även tillgång till podcasts oavsett abonnemangstyp. Om du har köpt eller bytt in din pollett mot en ljudbok som du inte är nöjd med har Audible en så kallad Great Listen Guarantee, vilket innebär att du utan extra kostnad kan få tillbaka din pollett eller dina pengar. På det här sättet kan du känna dig säker på att du bara betalar för/byter in polletter mot böcker som du kan njuta av.

Utbud

Hos Audible hittar du ett brett utbud av böcker, såväl välkända och eftertraktade ljudböcker som egenproducerade av Audible. På deras hemsida hittar du kategorier som de har delat in sina böcker i. Det rör sig om en hel del, men några av kategorierna är följande: Mysteries & Thrillers, Drama & Poetry, Arts & Entertainment, Romance, Fiction, Classics och Science Fiction & Fantasy. De har även ett utbud bestående av tidningar och magasin. Den allra största delen av Audibles utbud av ljudböcker är på engelska, men det finns en mindre andel böcker på ett par andra språk i utbudet.

Förutom ovannämnda kategorier kan du leta dig fram till en bok utifrån andra kategoriförslag, så som Audibles egna favoriter just nu, bästsäljare, författare, bokserier eller icke-engelsk litteratur. Det enorma utbudet består både av skönlitteratur (klassiker, nya böcker samt förslag på kommande böcker att lyssna på) och facklitteratur inom allt från vetenskap och yrkeskategorier till kost och hälsa. Om du känner dig bekväm med att lyssna på böcker på engelska är det stora utbudet en av Audibles främsta fördelar, du slipper helt enkelt att leta på andra ställen för att hitta något som faller dig i smaken.

Audible för svenska användare

Audibles app finns bara på engelska och i dagsläget finns det inga svenska böcker hos dem. Däremot finns det ett mindre antal böcker på andra språk än engelska, till exempel spanska, ryska, tyska, franska, italienska och portugisiska. Om det är svenska böcker (eller utländska böcker översatta till svenska) du är ute efter kan du istället vända dig till svenska ljudboksappar som exempelvis BookBeat. Hos dem har du dessutom tillgång till ett obegränsat antal böcker och kan både snabbt och enkelt kontakta dem på svenska om ett problem uppstår, vilket är en stor fördel.

Betalningsalternativ och uppsägning

Hos Audible sker betalningar med bankkort, de accepterar de flesta varianterna så som VISA och Mastercard. Dessvärre erbjuder de ingen annan betalningsmetod i dagsläget. Om du vill ge bort ett presentkort till Audible går det bra. Det finns presentkort tillgängliga för 1, 3, 6 och 12 månader och även dessa betalas givetvis med bankkort. Om du vill lyssna på fler böcker under en månad, men har slut på polletter, kan du alltid köpa till nya böcker med bankkortet. Som medlem och prenumerant får du rabatt på de böcker som du väljer att köpa till.

Det är enkelt att säga upp abonnemanget hos Audible och det tar bara ett par minuter innan det är klart. Börja med att logga in på ditt konto och hitta sedan fliken "Cancel Subscription". Abonnemanget sägs upp direkt och utan att några mer pengar dras från ditt kort. Du får därmed inga fler polletter att byta in mot böcker. Bra att lägga till är att du får behålla alla böcker som du har köpt (eller bytt in mot polletter) hos Audible, även när du har sagt upp ditt abonnemang. Det här är ett stort plus i kanten.

För- och nackdelar

Precis som med andra ljudboksappar och -sajter går det att utröna såväl fördelar som nackdelar med att använda sig av Audible. En stor fördel är det enorma utbudet av böcker inom flera områden. En annan fördel är att du får behålla alla böcker som du köper eller byter in mot polletter, även om du väljer att säga upp abonnemanget. Att det dessutom finns möjlighet att byta ut böcker genom deras Great Listen Guarantee är ytterligare en stor fördel, såvida Audible inte misstänker att du missbrukar garantin. Något sådant tycks dock inte hittills ha varit ett större problem bland användare.

Den främsta nackdelen med Audible, åtminstone för oss i Sverige, är att det i dagsläget inte finns en enda bok på svenska. En annan nackdel är att till skillnad från hos svenska appar som bland annat BookBeat kan du dessutom inte lyssna obegränsat mycket, utan måste välja dina böcker med omsorg innan du byter in dem mot dina polletter eller köper dem. Det här innebär att det krävs lite tid innan du bestämmer dig för en bok hos Audible. De dessutom skillnad på ljudbok och e-bok, vilket innebär att du måste köpa båda av en och samma titel om det skulle behövas.

Audible rabattkoder och erbjudanden

Om du vill prova ljudboksappen Audible innan du skapar konto och betalar för tjänsten kan du utnyttja deras eget erbjudande. Det består av 30 dagar gratis lyssning på hela utbudet. Det enda du behöver göra för att testa tjänsten gratis är att skapa ett konto hos Amazon. Du registrerar dig helt gratis och får en gratisbok den första månaden (30 dagar). Därefter får du välja mellan ett av deras fyra abonnemang om du vill kunna fortsätta att nyttja tjänsten. Om du säger upp abonnemanget innan provperioden är slut blir du inte debiterad för boken.

Det är med andra ord viktigt att du själv säger upp abonnemanget om du väljer att inte använda tjänsten mer, då den annars drar pengar från ditt bankkort automatiskt. I samband med att du påbörjar din provperiod får du nämligen registrera ditt bankkort som ska användas när gratisperioden är slut. 30 dagars gratisperiod är ganska generöst, men samtidigt innebär det att du bara kan testa på en bok (plus två av deras egna böcker) gratis, vilket kan kännas lite väl snålt. Trots att du får kortare gratisperiod hos svenska motsvarigheter innebär det åtminstone att du kan testa på fler böcker under perioden.

Sammanfattning

Audible är en ljudboksapp som ägs av internetgiganten Amazon. Hos dem hittar du ett enormt utbud av böcker, såväl skönlitteratur som facklitteratur och inom en rad olika genrer och andra kategorier. När du har skapat ett abonnemang får du en till två polletter varje månad, beroende på abonnemang ,som du kan byta in till böcker. Du får dessutom välja två böcker per månad som är producerade av Audible. Dessvärre finns det i dagsläget inga böcker hos dem på svenska, men om du inte har några problem med engelska kan du prova på tjänsten gratis i 30 dagar.

Det finns både viktiga för- och nackdelar med Audible. Vi tycker om det stora utbudet, deras generösa garanti och att du kan spara alla böcker, som då finns tillgängliga att lyssna på även om du väljer att säga upp abonnemanget hos dem. Till skillnad från svenska motsvarigheter som till exempel BookBeat kan du däremot inte välja obegränsat många böcker per månad, vilket kan kännas frustrerande för dig som gärna lyssnar mycket och ofta. Sammantaget får dock Audible 4 av 5 möjliga poäng, främst tack vare det stora utbudet tillsammans med möjligheten att spara böckerna.